Wie zit te wachten op een excuusbrief van de moordenaar van zijn kind?

Wie zit te wachten op een excuusbrief van de moordenaar van zijn kind?

Door: Henriëtte van der klok  - Directeur at Perspectief Herstelbemiddeling

Onlangs berichtte het AD dat Dutroux een 'verzoeningsbrief' heeft geschreven aan de nabestaanden van zijn slachtoffers. De nabestaanden zijn er verre van blij mee. Eén ouder wil de brief zelfs niet eens lezen, andere ouders reageerden cynisch op de brief van de Belgische kinderverkrachter en -moordenaar.

Paul Marchal, de vader van de omgekomen An reageert: “Wel, ik begrijp het niet. Na 23 jaar heeft Dutroux plots zin om mij een brief te schrijven?" Een andere ouder noemde het pestgedrag, aldus NOS.nl. Ook de excuusbrief die de veroordeelde zedendelinquent Robert M. vorig jaar vanuit de gevangenis in Vught stuurde aan vrijwel alle ouders van de kinderen die hij seksueel misbruikte, viel niet in goede aarde (bron: Volkskrant.nl). Sommige van de ouders waren boos dat M. op deze manier probeerde opnieuw hun leven binnen te dringen.

Bij zaken als Dutroux of Robert M. kun je je afvragen of de slachtoffers of nabestaanden zitten te wachten op een ‘excuus’brief van de dader. Dutroux zou spijt willen betuigen. Volgens zijn advocaat zou contact niet alleen goed zijn voor de pijn van Dutroux, maar zou het ook het verdriet van de nabestaanden en slachtoffers kunnen verlichten. Als je kind zo geleden heeft en vermoord is, helpen woorden van de dader dan? Zulke onaangekondigde brieven, in sommige gevallen via een advocaat, kunnen zelfs angstgevoelens oproepen. Ongevraagd komt de dader weer het leven van de slachtoffers en nabestaanden binnengevallen. Zij zetten vraagtekens bij de oprechtheid van de dader.

Wil het slachtoffer (of de nabestaande) überhaupt een brief van de dader ontvangen? We weten dat alleen al met deze vraag we sommige mensen kunnen overvallen.

Wij hebben veel goede ervaringen met herstelbemiddeling via een brief, maar dat komt door een zorgvuldige aanpak. Bij herstelbemiddeling tussen een dader en een slachtoffer of nabestaande, kiezen mensen meestal voor een gesprek. Maar bemiddeling kan ook een pendel- of briefwisseling zijn. In tegenstelling tot de manier waarop dit bij de brieven van Dutroux is verlopen, gaan onze bemiddelaars hierbij zeer zorgvuldig te werk. Bij elk traject vragen we de deelnemers waar hun wensen en behoeften liggen. Wil het slachtoffer (of de nabestaande) überhaupt een brief van de dader ontvangen? We weten dat alleen al met deze vraag we sommige mensen kunnen overvallen. Door alles via een neutrale en onafhankelijke bemiddelaar te laten lopen, ontstaat vertrouwen en kan het contact worden aangepast op de situatie. De wensen en behoeften van de betrokkenen staan altijd voorop.

We sturen ook nooit zomaar een brief door. Als een dader een brief wil schrijven aan het slachtoffer of de nabestaande, zorgt een bemiddelaar voor een zorgvuldige voorbereiding in goed contact met zowel de dader als het slachtoffer. Een bemiddelaar heeft eerst met beide partijen contact. Gaat bij de dader na wat motieven zijn voor een brief. Heeft hij of zij spijt? Zijn de intenties oprecht? Of is het enkel een poging om in een beter daglicht te komen? Als het slachtoffer aangeeft daadwerkelijk een brief te willen ontvangen, wordt ook de  inhoud afgestemd. Zit de nabestaande of het slachtoffer wel op excuses te wachten? Op welke vragen zou hij of zij het liefst antwoord willen hebben? Slachtoffers die zich bij Perspectief melden, zitten namelijk lang niet altijd te wachten op excuses. Het lijkt misschien dat het allemaal draait om verzoening en vergeving bij een bemiddeling, maar vaak gaat het vooral om de antwoorden die alleen de dader kan geven. Antwoorden op waarom-vragen, die mogelijk wat meer rust kunnen bieden bij slachtoffers of nabestaanden bij het verwerken van wat er gebeurd is.

We lezen altijd de brief zodat we de inhoud kennen.

Als de dader een brief heeft geschreven, lezen we deze zodat we de inhoud kennen. Voordat de brief in ontvangst wordt genomen door het slachtoffer/nabestaande, hebben we ook nog een voorbereidend gesprek. De bemiddelaar bereidt hen voor op wat komen gaat en wat mogelijk het effect is van de brief.

En soms komen we halverwege het proces erachter dat de behoeften/wensen van de twee partijen te ver uit elkaar liggen. De bemiddelaar twijfelt aan de motieven van de dader, of het slachtoffer haakt af en besluit niets te willen ontvangen. Dan kunnen we gezamenlijk tot de conclusie komen dat het contact, de ontvangst van de brief, niet door kan gaan.

Dus een excuusbrief van de moordenaar of verkrachter van je kind, zit daar iemand op te wachten? In sommige gevallen zeker wel is onze ervaring, mits zeer zorgvuldig begeleid door een kundige bemiddelaar. Heeft u vragen over aanmelden voor een bemiddeling, per brief of gesprek? Bel ons aanmeldpunt gerust voor overleg: 030 - 234 0045 of bekijk onze website: www.perspectiefherstelbemiddeling.nl.

CONTACT

CONTACT GEGEVENS

Phil Boonen

KampsVanBaar Advocaten
Wilhelminastraat 21
6131 KL Sittard

Telefoon 046-4205660
Telefax 046-4521166

boonen@kampsvanbaar.nl
kampsvanbaar.nl

*vestiging Maastricht: Glacisweg 56A

Floor Oehlen

Crombag Oehlen Advocaten
‘Hennekenshof’ Wolfeynde 4
6191 EB Beek

Telefoon 046-4570820
Telefax 046-4373186

f.oehlen@crombagoehlen.nl
crombagoehlen.nl

Velden met een * zijn verplicht.

[footer_copyright before="Copyright "] | website: natapp