Zaken slachtofferadvocaten Limburg in de media

Zaken slachtofferadvocaten Limburg in de media

Achttien jaar celstraf geëist na Maastrichtse moorden

Justitie wil achttien jaar celstraf en een tbs-maatregel met verpleging voor Osama I. (38). Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een dubbele moord en vier andere geweldsdelicten. Woensdag maakte de officier van justitie zijn eis kenbaar, in de rechtbank van Maastricht. Hij acht moord én doodslag bewezen.

Meerdere slachtoffers
In 2017 was de Syrische verdachte betrokken bij verschillende gewelddadige conflicten. Zo stak hij in januari van dat jaar een man meerdere keren met een mes en sloeg hij in december tot twee keer toe iemand in zijn gezicht. Op 14 december stak hij Nabila (56) en Abbas (46) dood in Maastricht. Andere slachtoffers overleefden de dramatische avond ternauwernood.

Gruwelijke dingen
Officier van justitie Leonard Geuns zegt dat verklaringen van slachtoffers, dinsdag, veel indruk op hem maakten. Er werd onder meer gevraagd om Osama te doden. "Die vraag is niet raar, omdat de doodstraf bestaat in Syrië. Maar ik kan dat niet eisen, dat heb ik de nabestaanden ook uitgelegd. We hebben in Nederland afgesproken dat we dat niet doen. Maar het is duidelijk dat Osama op 14 december 2017 gruwelijke dingen heeft gedaan."

Psychische klachten
Osama heeft zijn betrokkenheid in vrijwel alle gevallen niet ontkend, maar stelt dat zijn psychische klachten aanleiding waren voor de gebeurtenissen. Die lezing is door nabestaanden en slachtoffers als ongeloofwaardig bestempeld. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden echter om Osama volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Daarmee zou hij ontslagen worden van alle rechtsvervolging.

Gemiste kans
Maar, zo stelt Geuns, een verdachte kan belang hebben bij liegen over zijn psyche. "En hij heeft niet adequaat gehandeld om deze psychische klachten het hoofd te bieden." Ook vindt de officier dat veel van Osama's verklaringen geen stand houden. "Hij zei diezelfde dag tegen iemand: 'Als je me niet terug ziet, ben ik dood of zit ik vast.' Dat is een voorspelling. Dit zijn gruwelijkheden die je in Nederland nauwelijks verwacht." Osama hoorde het verhaal van Geuns aan zonder de officier een blik waardig te gunnen. Hij keek voor zich uit, met zijn armen gekruist, en gaapte soms hardop.

Zelfverdediging of vrijspraak
Advocaat Jules Heemskerk, die de Syrische verdachte bijstaat, vroeg op vrijwel alle punten vrijspraak óf vroeg om zijn cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Dit in lijn van het rapport van het Pieter Baan Centrum. In het geval van één dodelijke steekpartij claimt Heemskerk dat Osama zichzelf verdedigde, omdat de man hem zou hebben aangevallen.
De eis van justitie en het pleidooi van de advocaat vormden woensdag het slotstuk van een driedaagse zitting. Op 12 maart doet de rechter uitspraak.

Man (56) vrijgesproken van ontucht met ex-stiefdochter

De 56-jarige Pierre S. is woensdag vrijgesproken van ontucht met zijn ex-stiefdochter. Zij claimde dat de man haar meermaals betastte en zoende. Dit alles zou hebben plaatsgevonden in 2015, toen Pierre nog samen was met de moeder van het toen twaalfjarige meisje. Ze woonden samen in Schinnen.

Eindelijk verantwoording
Het vermeende slachtoffer kreeg twee weken geleden de kans om haar verhaal te doen voor de rechter. "Ik ben opgelucht dat Pierre zich eindelijk moet verantwoorden voor wat hij mij en mijn familie heeft afgedaan. Ik hoop dat hem zal toekomen wat hij verdient", zei ze onder meer.

Te weinig bewijs
Pierre zelf ontkende alle aantijgingen. "Ik zag haar als mijn eigen dochter", vertelde hij de rechter. Diezelfde rechter ziet te weinig bewijs om Pierre te vervolgen. "De verschillende verklaringen in het dossier zijn allemaal terug te voeren naar één bron. De rechtbank is van oordeel dat er naast de aangifte onvoldoende steunbewijs voorhanden is om te komen tot een veroordeling van de verdachte."

CONTACT

CONTACT GEGEVENS

Phil Boonen

KampsVanBaar Advocaten
Wilhelminastraat 21
6131 KL Sittard

Telefoon 046-4205660
Telefax 046-4521166

boonen@kampsvanbaar.nl
kampsvanbaar.nl

*vestiging Maastricht: Glacisweg 56A

Floor Oehlen

Crombag Oehlen Advocaten
‘Hennekenshof’ Wolfeynde 4
6191 EB Beek

Telefoon 046-4570820
Telefax 046-4373186

f.oehlen@crombagoehlen.nl
crombagoehlen.nl

Velden met een * zijn verplicht.

[footer_copyright before="Copyright "] | website: natapp