Aangifte van zedendelict wordt simpeler.

Aangifte van zedendelict wordt simpeler.

De politie gaat het doen van aangifte van een zedendelict makkelijker maken. Dat staat in de nieuwe instructie voor zedenrechercheurs. De aangifte- en vervolgingsprocedure bij zedenzaken lag onder vuur door een aantal incidenten. Vooral de bedenktijd kon rekenen op stevige kritiek van diverse instanties. Zo moest een vrouw in Groningen, nadat ze was aangerand, twee weken wachten voordat ze aangifte mocht doen.

In de nieuwe situatie hoeven zedenrechercheurs niet langer verplicht een lijst met 41 onderwerpen af te gaan tijdens het intakegesprek dat voorafgaat aan de aangifte. Ook wordt in de instructie vastgelegd dat slachtoffers met de politie kunnen overleggen over het aantal dagen bedenktijd. Sommige rechercheurs meenden (ten onrechte) dat de bedenktijd altijd twee weken moest zijn. Het starten van een onderzoek door de politie zonder een aangifte wordt ook (beter) geregeld in de nieuwe instructie.

Overigens blijft het intake gesprek of informatief gesprek ook in de nieuwe situatie bestaan. Volgens de Landelijk Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken is het van belang dat slachtoffers voorafgaand aan hun aangifte goed worden geïnformeerd en dat er een realistisch beeld wordt geschetst van de zaak. Vragen die in een dergelijk informatief gesprek aan bod komen, zijn vragen als: Is er sprake van een strafbaar feit? Is de zaak juridisch haalbaar? Welke gevolgen heeft het doen van aangifte?

Slachtofferadvocaten kunnen u eveneens informeren over het doen van aangifte, wat er allemaal bij komt kijken en wat er mogelijk is. U kunt zelfs een advocaat of vertrouwenspersoon meenemen naar het intakegesprek. Bij de (inhoudelijke) aangifte mag in beginsel verder niemand aanwezig zijn.

CONTACT

CONTACT GEGEVENS

Phil Boonen

KampsVanBaar Advocaten
Wilhelminastraat 21
6131 KL Sittard

Telefoon 046-4205660
Telefax 046-4521166

boonen@kampsvanbaar.nl
kampsvanbaar.nl

*vestiging Maastricht: Glacisweg 56A

Floor Oehlen

Crombag Oehlen Advocaten
‘Hennekenshof’ Wolfeynde 4
6191 EB Beek

Telefoon 046-4570820
Telefax 046-4373186

f.oehlen@crombagoehlen.nl
crombagoehlen.nl

Velden met een * zijn verplicht.

[footer_copyright before="Copyright "] | website: natapp